[av_heading heading=’بلوک AAC چیست؟’ tag=’h1′ link_apply=” link=’manually,http://’ link_target=” style=” size=” subheading_active=” subheading_size=’15’ margin=” margin_sync=’true’ padding=’10’ color=” custom_font=” av-medium-font-size-title=” av-small-font-size-title=” av-mini-font-size-title=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” av_uid=’av-kb7iuzo2′ admin_preview_bg=”][/av_heading]
[av_textblock size=” font_color=” color=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” av_uid=’av-jypkjlsi’ admin_preview_bg=”]
بلوک aac چیست
بلوک سبک AAC از سیلیس، سیمان، آهک، پودر آلومینیم و دیگر افزودنی ها ساخته می شود. مواد ذکر شده در دمای 200 درجه سانتیگراد و فشار 12 بار در دستگاه اتوکلاو پخته می شود سپس به تکه هایی با ابعاد دلخواه بریده می گردد. بلوک سبک AAC معمولا به عنوان دیوار غیر باربر در ساختمان ها مورد استفاده قرار می گیرد.
بلوک های AAC معمولا در ابعاد 30*60 و با ضخامت های متفاوت تولید می گردد. در ایران بلوک های AAC با نام های تجاری متفاوتی از قبیل سیپورکس، هبلکس، کیبکس و … عرضه می گردد.
بلوک های AAC مزایای گوناگونی دارند. شاخص ترین مزیت این بلوک ها وزن سبک آن است که منجر به سبکی سازه و البته صرفه جویی در فولاد ساختمان می گردد. جالب است بدانید که این محصول عایق صوت و عایق حرارت ( مطابق مبحث 19 مقررات ملی ساختمان) بوده و سازه را از عایق کاری مجدد بی نیاز می سازد.
بلوک سبک AAC دوست دار محیط زیست است و هیچ ماده آلاینده ای در آن وجود ندارد، همچنین از ضایعات آن می توان به عنوان پوکه در کف سازی استفاده نمود.
بلوک AAC ضد آتش نیز می باشد و در مقابل شعله مستقیم آتش مقاومت بسیار بالایی از خود نشان می دهد. سرعت بالای اجرا، حذف مرحله گچ و خاک و ضایعات ناچیز از دیگر مزایای بلوک سبک AAC می باشد.
شرکت سازه سبک آرسام دارنده برند رسمی سیپورکس بوده و این محصول را در نقاط مخلف کشور و البته منطقه عرضه می نماید.
در این مقاله تمامی آنچه باید دربارهی بلوک aac یا بلوک سبک AAC ، سیپورکس، هبلکس و توتکس بدانید آورده شده است.
بلوک به طور کلی به قطعاتی گفته میشود که برای ساخت دیوار یا سقف مورد استفاده است. بلوکها در طول تاریخ، در انواع مختلفی مورد استفاده قرار گرفتهاند.
بلوک متخلخل بلوکی است که در ساختار آن از ماسه و سنگدانهی درشت و میزان کمی ریزدانه استفاده میشود.
در این مقاله قصد داریم شما را با نوع جدیدی از این قطعات آشنا کنیم : بلوکهای سبک AAC.
آنچه خواهید خواند:
- تاریخچهی کوتاهی از مراحل به وجود آمدن بلوک AAC یا بلوک سبک AAC
- چگونگی تولید آنها
- مزایای استفاده از سیپورکس به جای مصالح قبلی
- پیش از خرید بخوانید
- آنچه هنگام استفاده باید به خاطر داشته باشید
- معایب بلوک AAC یا بلوک سبک AAC (اِی اِی سی)
و در آخر به برخی سوالات متداول پاسخ خواهیم داد.
تاریخچه بلوک AAC
در اواسط دههی 1920 دکتر یوهان آکسل اریکسون با همکاری استاد خود، هنریک کروگر موفق به اختراع قطعاتی به نام Ytong شد. این اختراع بعدها به تولید بلوکهایی با نام تجاری “سیپورکس” (Siporex =Silic Pore Expasion ) انجامید. این برند تجاری در حال حاضر در سی و پنج منطقهی مختلف از سرتاسر دنیا شعبه دارد.
برندهای تجاری دیگری نیز به تولید این مصالح پرداختهاند. (Hebelex – Totex)
انواع بتن سبک
انواع بتن سبک
بلوک AAC یا بلوک سبک AAC چگونه ساخته میشود؟
مواد تشکیلدهندهی بلوک AAC یا بلوک AAC
در مرحلهی ابتدایی، سیلیس (سیلیسیم دی اکسید یا سیلیس با فرمول شیمیایی ₂ SiO ، فراوانترین ترکیب اکسیدی موجود در پوسته زمین) و آب را در دوغابهای بزرگ مخلوط ، ساختاری گِلمانند را تولید میکنند سپس آهک و سیمان خشک را به آن میافزایند. غلظت مادهی حاصله باید مناسب باشد؛ نه خیلی خشک و نه رقیق. (همگی مواد مورد استفاده طبیعی و معدنی و تجدیدپذیر هستند.)
مرحلهی بعدی مرحلهی قالبگیری است. قالبها را تا نیمه از ماده، پر، و سپس هوادهی میکنند. در این قسمت فعل و انفعالات شیمیاییِ بهوجودآمده به تولید حبابهای هوا، درون ترکیب میانجامد. در این مرحله لازم است با استفاده از تجهیزات و مراقبتهای تخصصی ، از صعود حبابها به سطح مایع جلوگیری شود. این فرآیند در دمای C°70 رخ میدهد. سپس قالبها را برای برش در اندازههای دلخواه، به بخش دیگری منتقل میکنند.
دمای C ° 200 و فشار 12 اتمسفر، شرایط لازم و حیاتی در مرحلهی سوم تولید بلوکهای سیپورکس است. با رعایت این عوامل و کنترل کیفیت ، محصولی ایمن، محکم و عایق تولید خواهد شد. در ادامه اتوکلاو صورت خواهد گرفت. (اتوکلاو دستگاهی است که با مهیا کردن فشار و دمای بالا و بخاردهی به محصول (توسط بویلر) ، آن را مقاوم و عایق میسازد)
ابعاد یک بلوک سیپورکس متغیر است. شکل عمدهی آن ابعادی حدود 15*25*60 دارد. (چیزی حدود بیست و شش برابر یک آجر معمولی (=7*9*19)!) این در حالی است که وزن آن یک چهارم وزن آجر است.
همانطور که میبینید حبابهای کوچکی در بدنهی سیپورکس وجود دارد. این حبابها در فرایند هوادهی به وجود آمدهاند. علت سبکی قابل توجه بلوک aac یا بلوک سبک AAC همین است.
مزایای استفاده از بلوک aac (سیپورکس) به جای مصالح قبلی
سیپورکس ( بلوک aac ) عایق است
عایق حرارتی و برودتی با بلوک سبک aac
چنانچه گفته شد سیپورکس برندی است که بلوک AAC تولید میکند. AAC مخفف “Autoclaved Aerated Concrete” به معنای “بتنهای هوادهی اتوکلاوشده” است. این بلوکهای متخلخل که جایگزین سایر بلوکهای بتنی، سیمانی، سنگها و آجرها هستند از مقاومت بالایی برخوردارند. همچنین با توجه به قوانین سختگیرانهی اخیر در راستای عایقسازی ساختمانها و اهمیت کنترل مصرف انرژی و حفظ حریم شخصی در واحدهای خصوصی ، این بلوکها بسیار مورد توجه قرار گرفتهاند. به جهت جلوگیری از اتلاف انرژی و کنترل گرما و سرمای داخل بنا (با استفاده در دیوارهای بیرونی) و کنترل ورود و خروج صدا (با استفاده در دیوارهای داخلی) استفاده از این بلوکها مناسب و بصرفه است. بلوک AAC یا بلوک سبک AAC ، ساختمان را از عایقکاری مجدد و هزینههای مرتبط با آن بینیاز میسازند. (حبابهای ریزِ هوای داخل بتنها ، صوت عبوری را میشکنند.)
بلوک aac سبک و مقاوم است
بلوک AAC مقاوم در برابر حریق
وزن پایین بتونها (و نسبت جرم به حجمِ کم آنها) در مقایسه با مصالح مورد استفادهی قبلی مزایای زیادی دارد. صرفهجویی در نیروی کار، زمان و انرژی لازم برای کار و همچنین عدم نیاز به نیروی کارگر ماهر از جمله این مزایاست. همچنین ابعاد نسبتا بزرگ بلوک aac، کار با آن را بسیار آسان نمودهاست. مقاومت بالای آنها نیز، ساختمان را در مقابل زلزله و زمینلرزه مقاوم میسازد. لولهکشی و سیمکشی این ساختمانها بسیار سادهتر صورت میگیرد، با ارهی مخصوص به آسانی برش میخورند و ضایعات کمی به جا میگذارند. نصب میخ و پیچ نیز در آنها به راحتی انجام میشود.
نکتهی قابل توجه دیگر ، مقاومت این محصول در برابر آتش است. دیوارهای ساختمانی که با بلوک سبک AAC ساخته شده غیرقابل اشتعال است. نقطهی ذوب آن بسیار بالاست. در نتیجه در صورت احتراق، آتشسوزی و خسارات جانی و مالی آن قابل کنترل استو به حداقل میرسد. این ویژگی، بلوک AAC را برای استفاده در ساختمان کتابخانهها (جهت جلوگیری از احتراق کتب ارزشمند) مناسب میسازد. همچنین به علت مقاومت در برابر یخزدگی و رطوبت میتوان از AAC سیپورکس در مناطق سردسیر و مرطوب استفاده کرد.
بلوک سیپورکس با وجود وزن پایین، مقاومتی بیشتر از مصالح مشابه دارد. همچنین تمامی مواد مورد استفاده در تولید آن طبیعی، معدنی و تجدیدپذیرند.
پیش از خرید بلوک AAC بخوانید
توجه به نکات زیر پیش از خرید و در حین انتقال بلوکهای AAC الزامی است:
- ابعاد متنوعی از این بلوک AAC موجود است، دقت کنید اندازهی انتخابی شما همانی باشد که به آن نیاز دارید.
- به سلامت بلوکها توجه کنید. آنها باید صاف و یکدست با اضلاع قائم باشند.
- دقت کنید در مسیر انتقال، سیپورکس از باران و برف و رطوبت محفوظ بماند.
- از آلایندههای مضر دور نگهشان دارید. (روغن و …)
- آنها را در یک قسمت خاص از سازه انباشته نکنید. (میتواند به سازه آسیب بزند.)
- استفاده از چسب سیپورکس مخصوص میتواند نتایج مطلوبی به دنبال داشتهباشد.
آنچه هنگام استفاده از بلوک aac باید به خاطر داشته باشید
- برای بالا بردن میزان چسبندگی، قبل از مصرف تمام سطح بلوکها را کاملا خیس کنید. این کار همچنین خاصیت عایق رطوبت بودن آنها را افزایش میدهد. پس از دیوارچینی، سطح دیوار را کاملا خیس کنید. در صورت تمایل به گچکاری ابتدا فرصت کافی برای خشک شدن به دیوارها بدهید.
- استفاده از بلوک AAC به دستگاه خاصی نیاز ندارد.
- انجام تیغهچینی در دمای کمتر از C° 5 ممنوع است. در صورت اجبار، باید از وسایل گرمایشی و ضدیخ استفاده کرد. دیوار به مدت سه روز مرطوب خواهد ماند و در این مدت دیوارهای نازک در مقابل وزش باد شدید آسیبپذیرند. همچنین دراین دوره باید دیوار را از تابش مستقیم خورشید دور نگاه داشت یا فرایند رطوبترسانی را افزایش داد.
معایب بلوک سبک AAC
- با توجه به قیمت بلوک سبک AAC، هزینهی تهیهی آنها نسبت به سایر بلوکها بیشتر است. اما در نهایت با کاهش یا حذف سایر هزینهها استفاده از بلوک سبک توجیه اقتصادی دارد. (هزینهی کارگر، عایقسازی، حمل و نقل، صرفهجویی در زمان و… .)
- برای دیوارهای حمال و دیوار باربر نمیتوان از بلوکهای سیپورکس استفاده کرد.
- دیوارهها پس از خشک شدن، اندکی جمع و منقبض میشوند.
- در صورتیکه پس از دیوارچینی ،سطح دیوار را کاملا خیس نکنید از استحکام قسمتهای خشک کاسته خواهد شد.
سوالات متدوال در مورد بلوک AAC
در این مرحله به برخی سوالات مطرحشده پاسخ دادهایم. با ما همراه باشید.
- آیا میتوان از ملات معمولی برای بلوک سبک AAC استفاده کرد؟
اگرچه اولویت با استفاده از چسب مخصوص سیپورکس است اما میتوان از ملات عادی با تغییرات اندک نیز استفاده نمود. از آنجا که در ساختار سیپورکس از سیمان استفاده شده، مواد ملات باید کمی رقیقتر از حالت عادی باشند و به میزان کمتری استفاده شوند. به قسمت “آنچه هنگام استفاده باید به خاطر داشته باشید” رجوع کنید. - آیا استفاده از بلوک سبک سیپورکس به جای انواع دیگر بلوک ، صرفهی اقتصادی دارد؟
در نگاه اول با ارزیابی تفاوت قیمت AAC با محصولات قبلی ممکن است چنین به نظر نرسد. اما همانطور که پیشتر توضیح دادیم استفاده از بلوک سبک AAC منجر به صرفهجویی در سایر هزینهها خواهد شد.
-وزن پایین بلوکها به صرفهجویی در هزینههای انتقال میانجامد.
-ملات مورد استفاده به ربع مقدار قبلی کاهش مییابد.
-نیاز به صرف هزینه و زمان مجدد به منظور عایقسازی نیست.
-نیاز به نیروی کارگر ماهر نیست. کارگر ساده هم میتواند با صرف دقت کافی، و دریافت آموزشهای حرفهای، کار را به خوبی پیش ببرد.
-میزان ضایعات به حداقل میرسد. - آیا میتوان از بلوکهای مشابه با قیمت پایینتر که در بازار به فروش میرسند به عنوان جایگزین استفاده کرد؟
محصولات مشابه اتوکلاونشده به دلیل شرایط متفاوت تولید، قیمتهای پایینتری دارند اما این تنها تفاوت آنها با سیپورکس اصل و مرغوب نیست، کیفیت این محصولات بسیار پایینتر از بلوک AAC استاندارد است. به قسمت “پیش از خرید بخوانید” رجوع کنید.
سخن آخر بلوک AAC
همگام با تکنولوژی، صنعت نیز همهروزه در حال پیشرفت است. انسان ناگزیر به هماهنگی با این مسیر و تغییرات و مزایای روزافزون آن است. ما به واسطهی پیشرفت صنعتی توانستیم ساختارهای مستحکم بسازیم، آنها را در مقابل زلزله و بلایای طبیعی محفوظ کنیم و امکانات رفاهی ساختمانها را افزایش دهیم. AAC قطعا آخرین قدم پیشرفت تکنولوژی در این عرصه نیست. اما این محصول از همان ابتدای عرضه در سراسر دنیا ، حیرت و تحسین بسیاری را برانگیخت. اگر شما هم تمایل دارید ساختمانهایی با بیشترین استحکام و ایمنی، عایق صوتی و حرارتی ، ساختار زیباتر و بینقص بسازید، و همچنین دغدغهی حفظ محیط زیست را دارید؛ بلوکهای سیپورکس از بهصرفهترین و بهترین گزینههای پیش روی شما در حال حاضرست.
[/av_textblock]
[av_comments_list av-desktop-hide=” av-medium-hide=” av-small-hide=” av-mini-hide=” av_uid=’av-2rs2cd’]