در این مطلب میخواهیم اطلاعاتی را در مورد پیگمنت های صدفی به شما بدهیم؛ ذرات درخشندهای که بسیار پرکاربرد هستند و جلوههای خاصی ایجاد میکنند. در ادامه به شما میگوییم پیگمنت صدفی چیست و چه ویژگیهایی دارد و در مورد کاربرد پیگمنت های صدفی نیز صحبت میکنیم. با ما همراه باشید.
پیگمنت صدفی چیست؟
پیگمنتهای صدفی ذراتی هستند که برای ایجاد رنگهای متالیک و مرواریدی و ایجاد هاله یا براقیت به کار میروند. این ذرات بسیار نرم، درخشش زیبایی را به وجود میآورند و به دلیل ایجاد همین درخشندگی به این نام خوانده میشوند.
این پیگمنتها، ورقههای کوچک نازک و مسطحی از جنس میکا هستند که با دیاکسید تیتانیم (TiO2) پوشانده شده اند و شفافیت و ضریب شکست بالایی دارند. این ورقهها بیشتر نور تابیده شده را منعکس میکنند و اجازه عبور را به آن نمیدهند. بنابراین به دلیل تابش و بازتابش تقریبا یکسان و به واسطه شکست نور در لایههای متعدد، تنوعی از رنگها را در عین بیرنگی ایجاد میکنند.
هر چه پیگمنت، بزرگتر باشد سطح کمتری را پوشش میدهد اما درخشش بیشتری را به وجود میآورند. پیگمنتهای کوچکتر هم پوشش دهی بسیار بالایی دارند و دارای براقیت ملایم تری هستند. به طور کلی هر چه قدر پیگمنتها به صورت منظمتری کنار هم قرار گیرند درخشش بیشتری را ایجاد میکنند.
ویژگی های پیگمنت های صدفی
- قابلیت ترکیب با جوهر چاپ، رنگها و مواد پوششی دیگر را دارند.
- فاقد بو هستند.
- از فلزات سنگین کمی در آنها استفاده شده است.
- مادهای خنثی از نظر شیمیایی محسوب میشوند و فاقد واکنش در برابر محلولهای اسیدی و بازی هستند.
- نسبت به آب و حلالهای آلی مقاوم هستند و در آنها حل نمیشوند.
- مواد اولیه آنها معدنی و سازگار با محیط زیست هستند.
- مقاومت بالایی نسبت به دما دارند و تا 800- 400 درجه سانتیگراد مقاوم هستند.
- در برابر نور مقاومت بالایی از خود نشان میدهند.
- واکنش سمی از خود نشان نمیدهند و با خیال راحت میتوان در بسته بندی مواد غذایی از آنها استفاده کرد.
- نارسانا و فاقد خاصیت مغناطیسی هستند.
کاربرد پیگمنت های صدفی
پیگمنتهای صدفی کاربردهای مختلفی دارند که از میان آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
استفاده از پیگمنت های صدفی در رنگ آمیزی
با به کار گیری این پیگمنتها و ترکیب آنها با لاک شفاف یا پودر پوششی شفاف، میتوان رنگهای صدفی زیبایی ایجاد کرد. میزان غلظت پیگمنت به نوع رنگ آمیزی و سطح مورد رنگ آمیزی بستگی دارد.
استفاده از پیگمنت های صدفی در پلاستیک
پیگمنتهای صدفی به پلاستیکها جلوه درخشان و خاصی میدهند که با تغییر زاویه دید تغییر میکند و موجب ایجاد اثر رنگینکمانی میشود.
استفاده از پیگمنت های صدفی در کاغذ
پیگمنتهای صدفی در کاغذهای تبلیغاتی، تقویم، کاغذ دیواری و کاغذهای براق کاربرد دارند و با ایجاد افکتهای سفید نقرهای، طلایی و … جلوه ای خاص ره کاغذ میدهند.
استفاده از پیگمنت های صدفی در جوهر چاپ
این کاربرد پیگمنتهای صدفی بسیار متداول است و و برای به دست آوردن جوهرهای صدفی از آنها استفاده میشود. بسته به فرایند چاپ و جنس سطحی که قرار است چاپ بر روی آن صورت گیرد، غلظت پیگمنت صدفی نیز متغیر است.
استفاده از پیگمنت های صدفی در چرم
با استفاده از پیگمنتهای صدفی در جوهرهای چاپ مخصوص چرم طبیعی و مصنوعی، یکی از راههای استفاده از آنها در صنعت چرم است.
سایر کاربردهای پیگمنتهای صدفی
- صنعت مواد آرایشی و مراقبتهای شخصی
- پوشش رس، پلیمر، فلز و …
- صنایع خودروسازی
انواع پیگمنت های صدفی
پیگمنتهای لایه لایهای که بر پایه تیتانیوم دیاکسید-میکا (Tio۲-Mica) هستند و هر دو سطح زیرین روی میکا یک لایه دارد.
پیگمنتهای صدفی سفید- نقرهای که مهم ترین گروه پیگمنتهای صدفی هستند و با هیدرولیز شدن نمک تیتانیوم، روی میکا به دست میآیند.
پیگمنتهای تداخلی که با ادامه فرآیند پوشش دادن دیاکسید تیتانیوم روی میکا در زمان تولید پیگمنتهای سفید-نقرهای تولید میشوند. با بیشتر شدن دیاکسید تیتانیوم نوعی از رنگهای جالب از طلایی، قرمز، بنفش، آبی فیروزهای و سبز به وجود میآید.
پیگمنتهای درخشان صدفی به رنگ قرمز، مسی و برنزی که با اکسید فلزی آهن به شکل هماتیت روی میکا به وجود میآید. با کنترل ضخامت لایه اکسید آهن رنگهای قرمز یا قرمز مایل به قهوهای و رنگهای برنزی، مسی و انواع قرمز به دست میآید.
سخن آخر
پیگمنتهای صدفی به دلیل محبوبیت رنگهای درخشان در صنایع مختلف، بسیار محبوب و پرکاربرد هستند. فقط توجه داشته باشید که پیگمنتهای صدفی در گریدهای مختلفی در بازار به فروش میرسند. هر یک از این گریدها مناسب ایجاد افکت خاصی هستند؛ پس در انتخاب آنها دقت کنید. این پیگمنتها را از مراکز معتبر تهیه کنید و بر اساس دستورالعمل استفاده از آنها پیش بروید تا بهترین نتیجه را به دست آورید.